DOE MEE MET
KLIMAATSTROOM ZUID!

ondersteun het manifest

"Ja, ik steun Klimaatstroom Zuid."

het manifest
bekijk de onderwerpen

Reacties

Heeft u een reactie achtergelaten? Deze wordt binnen twee werkdagen getoond.

Theo Heus
Digimakelaars.nl

19 februari 2019

Vanuit onze professie hebben we de taak om zowel kopers als verkopers van woningen te helpen om de duurzaamheid van hun woning te verbeteren, daar werken we actief aan mee.

Etienne Budde

27 december 2018

Verbeter de wereld, begin!!
Mooi initiatief dat ik als professional in de energiewereld én inwoner van Breda graag steun.

Meindert Attema
PMG-COnsultancy

24 december 2018

GHG neutral in 2050.

Meindert Attema
PMG-COnsultancy

24 december 2018

GHG neutral in 2050.

Twan Tiebosch

17 december 2018

Als kwartiermaker ondersteun ik gemeenten in Brabant en Limburg bij klimaatadaptatie: de afspraken uit Klimaatstroom Zuid vragen om een passend vervolg in 2019 en 2020.

  

Eerdere reacties:

31 oktober 2018
Hein van Stokkom

Praten en afstemmen moet, maar DOEN zet garen op de klos en maakt dat steeds meer mensen mee-DOEN!
-----
18 juni 2018
Mario Geuze | Branchevereniging VHG
Groen is geen decoratie. Het draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving, biodiversiteit en gezondheid van mensen. Groen biedt oplossingen in de klimaatopgave. We doen graag mee in coalities, die denken aan groen aan het begin van de ontwerp- en ontwikkelketen in plaats van aan het eind.
-----
08 juni 2018
Marjolein Bezemer | Eigenaar Inkt en Aarde
Geweldig initiatief! Dat het maar mag leiden tot concrete acties op korte termijn. Ik zet me in voor een schone en groene wereld met schrijven over duurzaamheid.
-----
08 juni 2018
Marc Doorakkers | Hoe groen kan ik doen
Een mooi event waar we ons bewust worden wat er te doen staat om de energie transitie waar te gaan maken. www.hoegroenkanikdoen.nu
-----
06 juni 2018 
Nico Koevoets
Eindelijk gaan we samen wat doen aan de klimaatverandering. Ik ben al sinds eind jaren 80 een roepende in de woestijn.
-----
05 juni 2018
Rene Geerts | Founder | HoCoSto
Heel goed manifest. Ben wel benieuwd hoe dat ene woordje zijn plek in gaat vullen. Dat kleine woordje "doen" ,dat is toch altijd weer lastiger dan babbelen. Wij verbabbelen elke keer weer ca 50% van het beschikbare budget, en tja, dan blijft er te weinig over voor dat rare woordje. Ben blij met de Ossewei, een concreet energie project in een brei van woorden, woorden waarbij ik elke keer weer af zit te wachtten of er ook iemand is die iets zegt...
-----
05 juni 2018
Rudi Antens | Voorzitter | Coöperatie Duurzame Energie-keten de Baronie
https://cdebblog.wordpress.com/
https://www.facebook.com/cooperatieduurzameenergieketendebaronie/
-----
05 juni 2018
Ad Vlems | voorzitter Ecodorp Boekel
Ecodorp Boekel ondersteunt het manifest en heeft volgend jaar de eerste tien klimaatadaptieve, energiepositieve, CO2-negatieve en natuurinclusieve woningen klaar. Als proeftuin voor duurzame innovaties zoeken we nog partners en investeerders!
-----
04 juni 2018
Frank Toeset | architect/founder | OhSevenSix
Het realiseren van de klimaatdoelen is een uitdaging. Architecten zijn zich al decennia lang bewust hoe duurzaam gebouwd kan worden. Te vaak nog ontbreekt de ambitie en het geld bij opdrachtgevers om er vol voor te gaan. De grootste opgave tot 2030 is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Dat vraagt om slimme scenario's en samenwerking tussen disciplines. Laten we aan de slag gaan!
-----
04 juni 2018
Edwin van der Strate | Manager klimaatadaptatie | Tauw bv
Mooi initiatief en juist door het samen te doen kunnen we het verschil maken. Tauw draagt daar graag aan bij!
-----
04 juni 2018
Diane Kattevilder | Directeur/eigenaar en trainer | EDU loopbaan begeleiding
Goed om mensen en bedrijven die het klimaat een warm hart toedragen, samen te brengen. De locatie Koepelgevangenis is indrukwekkend, de cellen als expositieruimte niet erg praktisch maar symboliseerden wel de urgentie: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en samen moeten we er het beste van maken!
-----
04 juni 2018
Ronald van der Stroom | eigenaar | vanderstroomadvies.nl
Ik wil meer biodiversiteit. Dat verhoogt de weerbaarheid. Dat zie ik in het klein en dat kan ook in het groot.
-----
04 juni 2018
Ger Laheij
Dit blijf ik graag volgen
-----
04 juni 2018
Sander Eland 
Mooi initiatief! En nu snel samen aan de slag!
-----
04 juni 2018 
Aaltje Saarloos | Eigenaar | Albertje Blauwendraat Stad&Platteland
Ik ben ook bestuurder in waterschap de Dommel en het is ontzettend belangrijk dat wij in rap tijd doen wat we kunnen, je kunt al beginnen. Met tegels uit de tuin, parkeerplaatsen met doorlaatbare verharding, minder water gebruiken, meer op de fiets in de stad of in je eigen dorp en er is nog zoveel meer. En er zijn al veel mensen goed bezig, complimenten en er zijn hele mooie initiatieven, sluit je aan en doe mee!
-----
04 juni 2018
Lars Hobma | Communicatiespecialist | Larslab
De bewustwording is in gang gezet, nu de uitvoering nog. Hierin willen wij graag een steentje aan bijdragen.
-----
03 juni 2018
Henk Daalder
Het aanpakken van het klimaatprobleem is urgent, vooral de CO2 reductie, duurzaam worden mag best wat later. Maar voor veel actie is draagvlak van bijna alle huishoudens nodig. En dat gebeurt alleen als consumenten, huishoudens, burgers, aantrekkelijke keuzes krijgen voorgeschoteld. Die zijn er nu niet. Daarvoor zullen overheden moeten zorgen dat die keuzes er wel komen. Het gaat dan altijd om combinaties van fysieke producten die er al zijn (maar niet gekocht worden) En bijpassende regelgeving, altijd van een overheid, die de consumenten producten aantrekkelijk maken, en houden , en zekerheid geven.
Voorbeelden:
- Zonnepanelen en salderen achter de meter, moet het klimaatakkoord regelen. Laat tot die tijd niemand nog zonnepanelen kopen.
- Kavels koop-windpark per huishouden , zelf stroom opwekken, met salderen voor de meter.
Hier moet de gemeente en provincie het haar eigen inwoners gunnen om ieder huishouden de kans te geven een kavel windpark plan te kopen, (betalen bij oplevering). En tegen de commerciële windpark ontwikkelaars te zeggen dat ze dat ze hun windpark plan in kavels moeten verkopen aan inwoners. Dis is identiek aan de manier waarop elke gemeente kavels bouwgrond verkoopt. Alleen de winstmarge is lager, en de aantallen te verkopen kavels veel hoger. Hier kunnen ook plattelands gemeentes kavels windpark verkopen aan de inwoners van een stad die elf onvoldoende ruimte heeft voor de eigen inwoners, omdat de raad liever de hakken in het zand zet tegen duurzaam worden. Helaas wil de provincie alleen maar commerciële windparken en steelt zo ca 150 miljoen EUR voordeel van de inwoners in de A16 gemeentes. Zelfs de zogenaamde 25% "voor burgers" moet gewoon commercieel geëxploiteerd worden, zodat deelnemers veel meer subsidie betalen dan ze aan winst krijgen. Slecht plan.

Coöperaties laten zich gemakkelijk als bedrijf omvormen, om zo de eigen achterban te benadelen. Ze moeten vereniging van eigenaren worden, ipv kanalen voor een paar investeerders. Nu treken coöperaties de 1% idealisten uit de bevolking. Maar ze moeten of verdwijnen of alle huishoudens gaan helpen, met zelf stroom opwekken voor eigen gebruik.

De nabije toekomst van stroom opwekken:
Huishoudens kopen dan een kavel windpark, en gaan hun eigen stroom opwekken. Die stroom hebben ze voor de kostprijs, 2 tot 4 cent per kWh, 20 jaar vaste prijs. Ze betalen geen subsidie kosten voor de stroom die ze zelf opwekken. En eigenlijk hoeven ze ook geen energiebelasting te betalen. Zie art 95a, lid 2a van de elektriciteitswet. Door deze voordelen is een kavel windpark voordelig en aantrekkelijk. Van het voordeel kunnen de deelnemende huishoudens de grondeigenaar overreden hen, de inwoners van het gebied, windmolens te laten bouwer, ipv een gesubsidieerde investeerder of coöperatie die alleen commerciële energiebedrijf is. Want als die coöperatie de stroom gaat verkopen, moet er ook weer subsidiekosten worden afgerekend.

De gemeentes zijn hier aan zet, laten ze de koopkracht van hun inwoners opvreten door gesubsidieerde investeerders in windparken die dure duurzame stroom verkopen, of geven ze hun eigen inwoners de kans,  zelf stroom op te wekken, met diezelfde windmolens, - voor de kostprijs, - met trots eigen windpark bezit, - en zichtbaar draagvlak in de gemeenteraad, door de voorverkoop van kavels windpark plan

Met die goedkope zelf opgewekte stroom, kunnen huishoudens hun huis goedkoop warm houden, met Infrarood panelen, of een warmtepomp met eigen WKO, waarmee ze zomer warmte opslaan voor de winter, en het lokale net minder belasten. De organisatie kan de innovatie van de goedkope WKO in de tuin laten ontwikkelen. Die wordt met een soort mobiele beton pomp, vanaf de straat, over de huizen heen reikend, in de tuin geïnstalleerd, in minder dan een uur. Kosten geen 10.000 EUR, maar 1000 EUR.
-----
03 juni 2018 
René van Druenen | voorzitter | Coöperatie Agrobosbouw NL
Agrobosbouw is in essentie het slim combineren van meerjarige planten met éénjarige planten en/of dieren, een agro-ecologisch systeem dat uitgaat van de natuur op basis van een evenwicht tussen ecologie en economie, met als resultaat onder meer een gezonde(re) bodem, (meer) biodiversiteit, een aantrekkelijk(er) landschap, natuurlijk waterbeheer en grote hoeveelheden voor lange tijd in hout en bodem vastgelegde CO2. Agrobosbouw wordt volgens de WUR in Wageningen de nieuwe standaard voor duurzame landbouw, een landbouw die ook een positieve rol speelt als het gaat om ons klimaat, bijvoorbeeld op de overgang van stad en platteland, van natuur en (intensieve) landbouw.
-----
01 juni 2018
Ad van Rijsbergen | Accountmanager | ACS-Watermanagement
De ‘Trending Topic’ van deze tijd. Het aantal extreme buien, en de hevigheid ervan, neemt toe.
Door klimaatverandering stijgt niet alleen de temperatuur wereldwijd, ook neerslagpatronen veranderen. In Nederland merken we dat er vaker overstromingen plaatsvinden door hevige regenbuien. In stedelijk gebied staan straten vaker blank en dit zorgt voor de nodige overlast. Hoe kun je hier het beste op anticiperen? Daar komt ons ACS watermanagement systeem in beeld. Wij verkleinen niet alleen de reactietijd van bestaande afvoerstelsels, maar vergroten tegelijk ook de bergingscapaciteit. Maar ook hebben we aan het milieu gedacht en lopen we met onze ontwikkeling voorop in de markt. Onze pompbesturing is Circulair ontworpen en gaat zeer zuinig om met energie. Vergelijk bijvoorbeeld. Een standaard 2x 7,5kW pompen(ster/driehoek) installatie met onze ACS pompbesturing, dan bespaard u: 42% aan energieverbruik  +  € 379,00 aan energiekosten  +  3 ton minder CO2 uitstoot per jaar!
-----
01 juni 2018
Erik Wilmsen | wethouder | Gemeente Alphen-Chaam
Het college van B&W van Alphen-Chaam vindt als Cittaslow gemeente duurzaamheid belangrijk en onderschrijft van harte de doelstellingen van het klimaatmanifest. Wij ontwikkelen de komende jaren actief beleid om energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie een vaste plek te geven in onze samenleving.
-----
31 mei 2018
Nick Drijfhout van Hooff | Dir Business Development | BTL Nederland BV
Bijdragen aan een groene leefomgeving is van waarde voor aanpassing aan een veranderend klimaat
-----
31 mei 2018
A.L. de Borst 
Hoog tijd !
-----
31 mei 2018
Ineke Lenssen | Manager Klant en Markt | Dura Vermeer
Krachten bundelen is de enige manier om tot transitie te komen.
-----
31 mei 2018
Yvonne Boekraad
Dit manifest legt vast wat we wèl kunnen doen. Niet ondersteunen? Leg dit met de kennis van nu nog eens uit aan je kinderen....
-----
31 mei 2018
Dimph Rubbens
Ik ondersteun het manifest en ben trots op ons eigen Moerdijkse Manifest dat een lokale boost gaat geven aan de krachtenbundeling met lokale Alliantiepartners.  De lokale participatie vind ik de manier om iedereen  in een ondernemende rol, bij de energietransitie te betrekken. De dorpsmolen is daarbij een mooi sleutelproject.
-----
31 mei 2018
Geertje de Kort | Programmamanager Duurzame en Gezonde stad | Gemeente Helmond
-----
30 mei 2018
Aart Wijnen | Algemeen directeur | De Twee Snoeken\WoonConnect
We doen het slim en houden het leuk
-----
30 mei 2018
Leon van Rijthoven
-----
29 mei 2018
J. Rensen
In een groot aantal ingezonden brieven naar kranten ben ik al jaren aan het strijden tegen incorrecte ideeën op het gebied van natuur en milieu. Blijkbaar is een moedige overheid nodig om vele mensen te dwingen tot veranderen.
Initiatief "Boompje erbij" probeert al enkele jaren extra bomen, boompjes en struiken binnen de bebouwde kom van Tilburg te planten. Langzaam maar gestaag komen er bomen en struiken bij, die goed zijn voor mens, milieu en natuur.
Tevens probeer ik als stedenbouwkundig ingenieur te inventariseren hoeveel ruimte en aanpassingen nodig zijn om Tilburg echt milieuvriendelijk te laten zijn.
-----
29 mei 2018
Nico Sommen | Wethouder | College van B & W van Baarle-Nassau
Het college van B&W van Baarle-Nassau onderschrijft de doelstellingen van het klimaatmanifest. In ons coalitieakkoord schenken wij bijzondere aandacht aan duurzaamheid en duurzaam ondernemen.
-----
28 mei 2018
Lodewijk Hoekstra | Founder | NL Greenlabel
Het is nu tijd om op te staan en samen werk te maken van een groenere en duurzamere wereld!
-----
26 mei 2018
Pieter Koenraads
Wil graag meewerken aan de versnelling van de duurzame transitie met onconventionele oplossingen om de olie-lobby te doorbreken.
-----
25 mei 2018
Menno de Lange Voorzitter Stichting Droomwonen Brabant
Droomwonen Brabant geeft ondersteuning aan initiatieven die hun eigen woning en woonomgeving willen realiseren, ook bekend als zelfbouw / CPO. Duurzaamheid (o.a. Energie, Circulair, Klimaatadaptief) is in vele initiatieven een basis uitgangspunt en in steeds meer gevallen de kern.

-----
24 mei 2018
Ad Wijnen
Deelnemen aan het manifest
-----
24 mei 2018
Nanny Verheijen | Bestuurslid | Wereldgemeente Loon op Zand
Het manifest van Klimaatstroom Zuid past perfect bij de doelstellingen van Wereldgemeente Loon op Zand: uitvoering geven aan dat Loon op Zand GlobalGoals gemeente is met speciale focus op duurzaamheid.
-----
21 mei 2018 
Brenda Jasperse | Makelaar Jong Leren Eten en coordinator NMe centrum | Natuur&Zo  
Jongeren spelenderwijs leren dat ze duurzame keuzes kunnen maken voor voedsel, omgeving, groen, klimaat en afval.
-----
20 mei 2018 
Nelleke Wagenaar | Mede Eigenaar | Pietro e Calore 
Een prachtig initiatief. Durf te kiezen voor duurzame energie en investeer in een schonere toekomst.
-----
18 mei 2018 
Rutger Buch | Gemeentesecretaris | Coöperatie Cirkelstad 
Dit zou toch iedereen moeten (willen) ondertekenen die met de toekomst van de aarde bezig is of serieus neemt?!
-----
18 mei 2018 
Janneke de Vries | Projectleider | stichting OpGroeneVoet
Wij ontwikkelen en ondersteunen burgerparticapatieprojecten (Blauwe Tuinen, Schonste Stròtje van Tilburg) op het gebied van bewustwording en activatie rondom klimaatadaptatie. Daarin staat samenwerken centraal; natuurlijk doen we mee!
-----
16 mei 2018 
Nicolaas Veltman | Project- en procesmanager | Nicolaas' Participaties
Het aardgasvrij maken van bestaande wijken is een complexe uitdaging. Uitnodigingsplanologie biedt een concreet handelingsperspectief.
-----
15 mei 2018 
Hugo Maas | Fractievoorzitter | PRO5 Bladel
Fractie PRO5 onderschrijft de uitgangspunten van het manifest en roept gemeente Bladel op om Breda te volgen en me hen voorop te lopen in deze belangrijke ontwikkeling.
-----
15 mei 2018 
John Verhees 
"De grootste bedreiging voor onze planeet is het geloof dat een volgende het wel zal oplossen.” Daarom ondersteun ik dit manifest van harte en zal mij waar ik kan hier persoonlijk voor inzetten!
-----
15 mei 2018 
Gert Kroon | Directeur | Arcadis Nederland BV
Namens Arcadis onderschrijf ik deze oproep van harte. Belangrijk nu om de goede intenties te vertalen naar concrete stappen om deze belangrijke doelen te bereiken. We zetten daar graag onze ervaring voor in. Samen met opdrachtgevers en stakeholders ontwikkelen we integrale, haalbare oplossingen voor de duurzame ontwikkeling van steden en regio’s. We zoeken daarbij actief naar kansen om klimaatadaptatie, energietransitie, circulaire productie en duurzame mobiliteit te koppelen aan ruimtelijke investeringsprogramma’s en bouw- en transformatieprojecten. Zodat meerdere belangen en ambities in het gebied gediend worden.
-----
15 mei 2018 
Yurr Rozenberg | Eigenaar | YURR studio
Al jaren werk ik liefst voor duurzame klanten en ontwerp duurzame producten en boeken. Ik ben blij dat we nu met Klimaatstroom Zuid gelijkgestemden bij elkaar kunnen brengen en elkaar kunnen inspireren.
-----
14 mei 2018 
Hans de Jongh
Goed initiatief! Laten we kennis en krachten bundelen en samen stappen zetten.
-----
12 mei 2018 
Take De Beer
-----
9 mei 2018 
Rob Duijm
Ik behoor tot de generatie die er een rommeltje van maakte onder het motto afval kost niets, uitstoot kost niets... We bedachten sjoemeldiesels en economische groei. Het moet anders!
-----
9 mei 2018 
Marijn van Dijke | Eigenaar | Rondje Varen Breda
Ook wij dragen met onze elektrische boten bij aan duurzame wereld!
-----
9 mei 2018 
Laura Suijkerbuijk
Goed initiatief!
-----
8 mei 2018 
Ad Verhoeven
De gedachte en intensies zijn goed.Nu komt de invulling voor de beste combinatie van energiebesparende oplossingen en hiermee gaande kosten. Als we oplossingen willen koppelen met bestaande middelen zou het zinvol zijn om deze te koppelen aan kosten en t.v.t.
-----
8 mei 2018 
Piet Ackermans | Voorzitter | EWA Energie uit Water
Energie uit stromend en golvend water zal een bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie. De 3 zuidelijke provincies hebben daarvoor veel geschikte locaties. Onze branchevereniging kan die vullen met concrete projecten.
-----
7 mei 2018 
Andy Engel
"We erven de aarde niet van onze voorouders, maar hebben haar in bruikleen van onze kinderen" Genoeg motivatie me dunkt
-----
7 mei 2018 
Mariska van Rijswijk
Inspirerende en innovatieve verandering ontstaat daar waar vakgebieden en grenzen worden overschreden. Dit manifest is de kans om als regio in een stroomversnelling te komen naar een bijzonder mooie toekomst!
-----
4 mei 2018 
Ariane Zwarts | Wethouder | Gemeente Gilze en Rijen
Het college van B&W van de Gemeente Gilze en Rijen werkt de komende jaren voortvarend aan de thema’s klimaatadaptatie, circulaire economie en de energietransitie. Samen Bewust duurzaam is ons motto. Wij onderschrijven dit manifest van harte.
-----

3 mei 2018 
Karin van den Akker- Hartmans
Met zijn allen voor een betere wereld.
-----
3 mei 2018 
Anja van der Einden
We zijn met ons allen toch een te goed en mooi stel mensen om de gezondheid en het welzijn van de kinderen van onze kinderen door onze vingers te laten glippen? Onbestaanbaar vind ik dat en iedereen moet daarvan doordrongen raken.
-----
3 mei 2018 
Anja van der Einden | Fractievoorzitter gemeenteraad | PvdA GroenLinks Boxtel
Het besef dat het uur van de waarheid voor het klimaat is aangebroken moet doordringen tot in de haarvaten van onze gemeenschap in Boxtel; met tegelijkertijd met de zovele prachtige kansen en betere opties die er zijn om ons te voorzien van schone lucht, duurzame energie, en nieuwe sociale en economische verbanden.
-----
2 mei 2018 
Martin Bakker | Leider werkplaats | Werkplaats de Gruyter
Als werkplaats dragen wij bij aan het verduurzamen van de regio en steunen daarom het manifest van harte. En natuurlijk bieden wij aan daar waar nodig mee te denken en mee te doen aan concrete acties met concrete resultaten.
-----
2 mei 2018 
Hilrieke Nauta
Ik steun het manifest vanuit de volle overtuiging dat we alles op alles moeten zetten om de natuur zich te laten herstellen en duurzamer te leven met elkaar.
-----
2 mei 2018 
Emma Go
Super tof! :-)
-----
1 mei 2018 
Karin Moll
Wat een mooi initiatief! Het kan alleen als we het samen doen. Voor onze kinderen en toekomst steun ik van harte het manifest.
-----
1 mei 2018 
Herman van Wanrooij
Gewoon doen !
-----
1 mei 2018 
Ivo Buijnsters | Beleidsadviseur klimaatadaptatie | Provincie Noord-Brabant
Samen aan de slag voor een duurzamere leefomgeving en samenleving. Nu is het moment om door te pakken!
-----
30 april 2018 
Jessie Berkeveld | Bedrijfseigenaar & art director | Studio Eenvoud
Als vrijwillige campagne ontwerpers van de jonge klimaatbeweging steunen wij dit initiatief met heel ons hart.
-----
30 april 2018 
Cor de Nijs | Voorzitter | Nederweerter Energie Coorperatie
Onze nog jonge burgercooperatie NEWECOOP gaat er vol in !! Met concrete deelname in een nieuw windmolenpark, postcoderoos, zonneveld en energiecoaching

-----
30 april 2018 
Marty Braat
Wat een uitdaging!
-----
26 april 2018 
Jan Weterings
Ik vind het een uitstekend initiatief om gezamenlijk te werken aan concrete, haalbare en betaalbare oplossingen voor een gezondere en betere leef- en woonomgeving dan thans het geval is. De energie transitie naar duurzame hernieuwbare energie is daar een belangrijk onderwerp bij. Kortom schoon water, schone lucht en een schone bodem is van groot belang voor de mens en de levende natuur. Het herschreven Brundtland-rapport uit 1987 is daarbij, wat mij betreft, richtinggevend.
-----
26 april 2018 
Adrie Geerts | Beleidsmedewerker | Provincie Noord-Brabant
Bodembeheer is een belangrijk hulpmiddel om de nadelige effecten van stortbuien op te vangen. Verdichte lagen en slechte structuur leiden tot veel afspoeling van water, fijne bodemdeeltjes en meststoffen. Met beter bodembeheer en andere vormen van grondbewerking kunnen de schadelijke effecten worden verkleind en kan de bodem beter weerbaar worden gemaakt tegen stortbuien. Bodembeheer is ook een belangrijk hulpmiddel om droogteschade te verkleinen. Verdichte lagen leiden tot een ondiepe beworteling en dus tot een droogtegevoelig gewas. Beter bodembeheer en aanvoer van extra organische stof zorgen ervoor dat de bodem meer vocht kan vasthouden en de wortels beter hun werk kunnen doen.
-----
24 april 2018 
Patrick de Rooij
Er is genoeg te doen, aan de slag!
-----
24 april 2018 
Michel Suijkerbuijk | Directeur | Odura
Goed initiatief. Samenwerking is essentieel. Mis tot dusver nog wel het woordje 'waterstof' in het manifest. Heel belangrijk element in de energietransitie. Ook hier liggen grote uitdagingen én grote mogelijkheden voor Zuid-Nederland, waarbij samenwerking opnieuw een sleutelfactor is. Daar zet ik me desgewenst graag voor in.
-----
23 april 2018 
Marieke Maas | Junior Adviseur klimaatadaptatie en stedelijk water | Inter Delta Nederland
We moeten over de hele breedte met ruimtelijke adaptatie en mitigatie, met droogte, hitte, regenval, overstroming en wind aan de slag. Niet alleen op beleidsniveau met een helikopterview maar ook met een praktische en gerichte aanpak.

-----
20 april 2018 
Anne van Kuijk
Klimaatverandering verbindt en is daarmee een kans om echt samen te werken aan een betere leefomgeving.
-----
20 april 2018 
Stefan Disbeschl | Ondernemend Adviseur Manager | Inter Delta Nederland
Wij als IDN (onder)steunen het manifest en willen graag onze bijdrage leveren door o.a. onze kennis te delen voor een aantal van de 10 punten. Top!
-----
19 april 2018 
Wieke Bonthuis | Directeur | BRES BV
Met elkaar in de versnelling. Van bestuur tot burger. En natuurlijk van het gas los!
-----
19 april 2018 
Sijtze Brandsma | Voorzitter | Coöperatie Energie Dongen
Wij ondersteunen dit manifest omdat we geloven dat alle partijen de handen ineen moeten slaan om de energietransitie te laten slagen. Alleen samen met de burgers en MKB, verenigd in Coöperatief verband gaat dit lukken.
-----
19 april 2018 
Arien Scholtens
Ook steun vanuit de regio ten noorden van Zuid-Nederland
-----
19 april 2018 
Louise Bergenhenegouwen | Programmamanager Milieu & Duurzaamheid | Havenbedrijf Moerdijk
Mooi initiatief!
-----
16 april 2018 
Nicole Homeijer | Adviseur | Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant
Als Omgevingsdienst onderschrijven we het manifest en helpen we gemeenten bij het versnellen naar een duurzame energieproductie. Daarnaast ondersteunen we innovaties op proces-, project- en soms zelfs productniveau.
-----
16 april 2018 
Peter Linders
Ik ben als kwartiermaker bij veel gemeenten actief met versnellingsaanpakken op circulairiteit, aanbod ontwikkeling en aardgasloze wijken. Ik steun het manifest en zal deze ook van harte verspreiden. Maar ik wil meer doen dan dat! Daarvoor deze oproep en neem contact op voor een bakkie brainstormen. ;-) Groet Peter Linders | kmidb.nl sbnom.nl sparkcampus.nl
-----
15 april 2018 
Cynthia Pallandt
Ik vind het heel mooi om te zien dat de trendnacht over klimaatgedrag, die ik zelf als ontzettend waardevol heb beleefd, hiertoe heeft geleid. Ik mis echter nog wel wat hardere richtlijnen met betrekking tot de vee-industrie en de transportsector, waar een groot deel van het probleem door wordt veroorzaakt. Moet aangescherpt worden dus. De beschreven maatregelen zijn een goede eerste stap! Nu met zijn allen de schouders eronder en vooral ambitieus blijven.
-----
12 april 2018 
Erik van Erne | Directeur | Anders Bekeken Blog
Goed initiatief. Nu snel naar de uitvoering!
-----
12 april 2018 
Hans Hofland | Eigenaar | Holag en VICOE.eu
Blij met het manifest ! Hopelijk krijgt het project Vicoe.eu de aandacht die het verdient. Het gaat over grondstoffen, klimaat, schoonwater, koolstof binding, biodiversiteit etc Het circulair werken blijkt (te)veel voordelen te hebben. Het project dient veel doelen en daar moet men aanwennen?
-----
12 april 2018 
Herman Peters
Prima initiatief!
-----
12 april 2018 
Ad Vlems | Voorzitter | Ecodorp Boekel
Geweldig initiatief, Ecodorp Boekel wil graag meewerken aan concrete acties, want wij zien de noodzaak en willen graag samenwerken met iedereen die de transitie naar een klimaatadaptieve en klimaatpositieve samenleving wil versnellen. In 2018 beginnen wij met de bouw van de eerste tien circulaire, energiepositieve, klimaatadaptieve en -positieve woningen. We zoeken nog samenwerkingspartners met hoge ambities.
-----
12 april 2018 
Dianne Schellekens | Eigenaar/adviseur | Schellekens Proces en Project/Daarom Duurzam Nu
Nu alle handen in elkaar slaan om zo snel mogelijk energieneutraal en zo gasloos mogelijk te worden!
-----
12 april 2018 
Jan Snelders | Van Gemert Groep
-----
12 april 2018 
Carinne Elion-Valter | Fractievoorzitter | D66 Bergen op Zoom
Overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen bij de omslag naar een duurzame samenleving (energie-transitie, circulariteit). Gemeenten zijn hierbij leidend. Werken aan duurzaamheid moet echter samengaan met verbetering van de sociale samenhang. Werken aan duurzaamheid kost ook geld. Colleges moeten daarover transparant zijn.
-----
12 april 2018 
Claire Dekkers | Communicatieadviseur | Code C Maakt duurzaamheid de norm
Krachten bundelen en aan de slag!
-----
11 april 2018 
Peter Verwaters
Ik ondersteun dit manifest en blijf graag op de hoogte als secretaris Natuurfederatie Geertruidenberg.
-----
11 april 2018 
Bert Quaedvlieg
Mede namens en voor mijn kinderen: Kinderen hebben (en zijn) de toekomst, wij zetten daarom nu noodzakelijke stappen naar een klimaatbestendig Brabant.
-----
10 april 2018 
Ernest de Groot
Water Natuurlijk Brabant steunt het manifest.
-----
10 april 2018 
Henk van der Weele
Als vrijwilliger van de lokale energiecoöperatie zet ik me in voor mijn woonplaats Dongen.
-----
9 april 2018 
Martijn Rieter | Helder Helmond
MR.
-----
5 april 2018 
Nadir Baali | Raadslid Gemeente Steenbergen
-----
5 april 2018 
Pierre Hobbelen | Thuisvester
-----
4 april 2018 
Onno Eigeman | Stoer
-----
3 april 2018 
Mijntje Notermans | BrabantKennis
-----
3 april 2018 
Berry Smits | Helmond Aktief
Wij onderschrijven de uitgangspunten van het manifest.
-----
3 april 2018 
Michael van Hulst | Eneco Groep
-----
3 april 2018 
Ronald van der Stroom | vanderstroom advies
-----
3 april 2018 
Maddie Akkermans | The Weather Makers BV
-----
3 april 2018 
Jan van Groos | Gemeente Waalwijk
Dit is een prima initiatief.
-----
2 april 2018 
Maurice ten Tije | Provincie Noord-Brabant
-----
31 maart 2018 
Sas Terpstra | Provincie Noord-Brabant
Mooi initiatief waarmee Zuid Nederland laat zien dat energie en klimaatvraagstukken om gezamenlijke aanpak vragen!
-----
30 maart 2018 
Henk Schouwenars | Br Delta
DOEN!
-----
30 maart 2018 
Kees Jan de Vet | Brabantse Delta
-----
30 maart 2018 
Hilrieke Nauta | Gemeenteraad Breda
-----
30 maart 2018 
Derk Hueting | DhUET  
Mooi initiatief, nu doorpakken en tempo opvoeren.

Bekijken

Volg ons op Twitter voor het laatste nieuws en praat mee via #KlimaatstroomZuid